Príčinou požiaru vo Fecuprale bolo asi samovznietenie

10.10.2008 Prešov

Prešov 10. októbra (TASR) - Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru v recyklačnom sklade spoločnosti s ručením obmedzeným Fecupral v Prešove bolo samovznietenie.
\"Najlepšou informáciou pre Prešovčanov je skutočnosť, že sa do ovzdušia nedostali toxické látky, ktoré by ohrozovali zdravie obyvateľstva, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ a konateľ spoločnosti Štefan Hanigovský. Potvrdili to tri monitorovacie jednotky z Prešova, Jasova a Humenného.
Riaditeľ dodal, že vo firme, ktorá už 14 rokov disponuje spaľovňou na likvidáciu nebezpečného odpadu, nehrozil zatiaľ výbuch. Išlo o prvú mimoriadnu situáciu za celé obdobie existencie spaľovne.
Doterajšie vyšetrovanie požiaru, ktorý vypukol v utorok 7. októbra, potvrdzuje, že požiar vznikol po tom, čo chlórnan vápenatý naviazal na seba vodu a po spojení s etylalkoholom došlo pravdepodobne v samovznieteniu. V sklade sa v čase požiaru nachádzali dve odmorovacie súpravy - univerzálna, z ktorej zhorelo vyše 21.000 kg a z druhej 6500 kg. Oheň tiež zničil 10.000 ton čierneho propylénu, ktorý bol pripravený na recykláciu do ďalšej firmy. Spoločnosti vznikla škoda vo výške asi 2,5 milióna Sk (82.985 eur) a v sklade v objeme zhruba štyri milióny Sk (132.776 eur).
Požiar v areáli prešovskej spaľovne Fecupral vypukol v utorok predpoludním krátko po 9.30 h. Na mieste zasahovalo 41 hasičov a 15 cisterien, polícia a záchranári. Po rozhodnutí krízového štábu mesta, polícia okolo 10. hodiny evakuovala zamestnancov všetkých firiem, ktoré sa nachádzali v okruhu 400 metrov od epicentra požiaru. Prostredníctvom mestskej polície a zložiek civilnej ochrany informovali o situácii aj obyvateľov susediacich lokalít, spoločností a školských zariadení a požiadali ich, aby na budovách uzatvorili okná.
 

Vyberte región